مجله صنعتی

مجله ای در مورد صنعت های مختلف

مجله صنعتی

مجله ای در مورد صنعت های مختلف

این مجله مطالب و مقالات را در مورد صنعت با شما به اشتراک می گذارد

۲ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۹ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

هلیوم و کاربردهای آن

آیا واقعا با کمبود و اتمام منابع هلیوم در جهان رو به رو هستیم؟

خبرهای مختلفی در دنیای وب همه روزه از جلوی چشم کاربران عبور می کند و ممکن است بسیاری از آن ها حقیقت نداشته باشد. امروز می خواهیم در مورد یکی از این خبرها صحبت کنیم: جهان با کمبود و اتمام منابع هلیوم رو به رو است و در طول زندگی بشر هلیوم تمام می شود. این مسأله ی بسیار مهمی است. در مورد صحت این خبر با یک اظهار نظر ساده نمی توان تحلیلی ارائه داد. پس اجازه بدهید تا با هم بررسی کنیم که در مورد هلیومم در دنیا چه می گذرد؟

در کنار پر کردن بادکنک های هلیومی برای مهمانی ها و مجالس و هم چنین تغییر صدا به منظور تفریح، چه کاربرد های مهم دیگری وجود دارند که باید نگران اتمام منابع هلیوم در دنیا باشیم؟ و اینکه آیا جهان با اتمام این گاز سبک تر از هوا در آینده ای نه چندان دور رو به رو خواهد شد یا خیر؟

هلیوم: عنصری پر کاربرد

هلیوم عنصر شگفت انگیزی است و کاربردهای بسیار فراتری از پر کردن بادکنک های شناور در هوا و تغییر صدا دارد. به رغم اینکه هلیوم دومین عنصر فراوان در جهان هستی شناخته شده است (پس از هیدروژن که سبک تر و آتشگیر است)، در کره ی زمین در هر نقطه ای نمی توان به هلیوم دست پیدا کرد. زمانی که یک بادکنک هلیومی می ترکد، هلیوم خارج شده از آن با هوا مخلوط می گردد و به دلیل اینکه چکالی بسیار کمتری نسبت به هوا دارد و بسیار سبک تر است، به بالاترین لایه های جو زمین صعود می کند و از آنجه به وسیله ی وزش بادهای خورشیدی از کره ی زمین فاصله می گیرد و باید گفت خداحافظ هلیوم!

هلیومی که امروز در دسترس ماست چگونه به دست می آید؟

هلیوم مصرفی امروز بشر از منابع زیر زمینی گاز طبیعی و از دل زمین به دست می آید. در واقع هلیوم در این نقاط محبوس است و مورد استخراج قرار می گیرد. با استخراج گاز طبیعی که منبعی برای تأمین انرژی به شمار می رود، می توان هلیوم را نیز به دست آورد و پس از خالص سازی برای کاربردهای تعریف شده مورد استفاده قرار داد.

تشکیل هلیوم محبوس در دل زمین چگونه است؟

بیشتر هلیوم حبس شده در زمین از عناصر سنگین دیگر حاصل می شود. قرار گرفتن عناصر در معرض رادیواکتیو مانند اورانیوم و توریوم منجر به فروپاشی عناصر اطراف می شود. پس در طول زمان عناصر در معرض رادیو اکتیو هلیوم تولید می کنند. زمانی که یک عنصر دچار فروپاشی می شود، از یک اتم سنگین به دو اتم سبکتر شکسته می شود. معمولاً اتم های حاصل شده در اندازه با هم برابر نیستند و معمولاً یکی از آن ها عنصر کوچکتری مانند هلیوم خواهد بود که تنها دو پروتون و دو نوترون دارد.

ترکیب هلیوم با عناصر دیگر

هلیوم عنصر فوق العاده پایداری است، یه این معنی که امکان برقراری پیوند با عناصر دیگر را ندارد. به همین دلیل نمایل برای خالص ماندن دارد و ترکیبی از آن در طبیعت یافت نمی شود. مسائلی که توضیح داده شد نشان می دهد عنصر هلیوم در کنار مواد رادیواکتیو همواره در دل زمین در حال تولید شدن است.

کاربردهای هلیوم از درمان تا بالن

برخلاف تصور بسیاری از افراد مهمترین کاربرد هلیوم پر کردن بادکنک ها نیست و از آن برای مقاصد درمانی در خنک کردن دستگاه های پر کاربرد و حیاتی پزشکی استفاده می شود. هلیوم نقطه ی جوش بسیار پایینی دارد و می توان گفت تنها عنصری است که در دمای نزدیک به صفر مطلق مایع می ماند. یعنی تقریباً جامد کردن هلیوم غیر ممکن خواهد بود. این ویژگی سبب می شود هلیوم بهترین گزینه برای خنک سازی ابر آهنربا ها باشد. این فناوری برای عکسبرداری از درون بدن و همچنین از ترکیبات شیمیایی توسط MRI و NMR استفاده می شود. از این ویژگی هلیوم برای برخی از رایانه های کوانتومی نیز بهره می گیرند.

دیگر کاربردهای هلیوم

همچنین از هلیوم برای نشتی یابی در ابزار های تحت خلأ یا تحت فشار استفاده می شود. هلیوم می تواند نقش گاز محافظ در جوشکاری را نیز داشته باشد و همچنین به عنوان گاز تنفسی مخلوط با اکسیژن برای غواصان در آب های عمیق بسیار کمک کننده است. می توان گفتت تنها 7% از هلیوم تولید شده در دنیا برای پر کردن بادکنک و کاربردهای تفریحی مورد مصرف قرار می گیرد. به همین دلیل باید دانست که اتمام منابع هلیوم می تواند در کاربردهای حیاتی اختلال جدی ایجاد کند و نگرانی های کلانی در این زمینه وجود دارد.

منابع تمام شدنی هلیوم

گرچه هلیوم نیز مانند نفت همواره در دل زمین در حال تشکیل شدن است اما دست پیدا کردن به منابع قابل استخراج همواره ممکن نخواهد بود و منابع هلیوم نیز مانند منابع نفتی، در زمرهی منابع مهم تجدید ناپذیر در اختیار بشر هستند و باید به جد در مصرف این منابع و استخراج آن ها در دنیا صرفه جویی صورت گیرد. بازیافت هلیوم و استفاده ی چند باره از آن برای کاربردهای مهم می تواند در مصرف کمتر تاثیر زیادی داشته باشد. باید بدانیم هلیومی که در جو زمین رها می شود هرگز به زمین بر نمی گردد و از طریق لایه های بیرونی جو از زمین دور می شود.

منبع: https://bit.ly/3bHu8ZG

 

  • آرش صالحی
  • ۰
  • ۰

Industrial Dissolved Acetylene Gas at Price 280 INR/Kilograms in ...


با وجود کشف گاز استیلن توسط ادموند دیوی در اویل 1800 میلادی ولی تا اواخر این صده استفاده ی گسترده ای گاز استیلن به عمل نیامده بود.
گاز استیلن یا اتین که کوچکترین عضو از خانواده ی آلکین هاست دارای فرمول مولکولی C2H2 است که در آن دو اتم کربن بوسیله ی یک پیوند سه گانه به هم متصل شده اند به همین خاطر استیلن جزء ترکیبات غیراشباع به شمار می آید.
گاز استیلن گازی بی رنگ و به شدت  قابل اشتعال می باشد که بوئی شبیه به بوی سیر دارد.
گاز استیلن گازی بسیار فرار است لذا به محض تماس با گاز اکسیژن به شدت مشتعل می شود .
گاز استیلن با توجه به ساختار شیمیائی که دارد دارای بالاترین نقطه ی اشتعال در میان هیدروکربن هاست.

 

نام گاز : استیلن

نماد شیمیائی : C2H2

وزن مولکولی : 26.04gr/mol

ظرفیت گرمائی ویژه : 201 j/kmol

نقطه ذوب : -80.8ċ

نقطه جوش : -84ċ

 

تولید گاز استیلن
دو روش عمده برای تولید گاز استیلن وجود دارد .‏
از واکنش آهک و زغال کک در دمای بالا کاربید کلسیم تولید می شود که اگر این کاربید کلسیم با آب ‏واکنش دهد منجر به تولید گاز استیلن می شود .‏
در صورتی که متان به صورت جزئی و در دمای بالا دچار اکسیداسیون شود علاوه بر گاز هیدروژن و ‏گاز مونواکسید کربن ، گاز استیلن نیز تولید می شود.‏

کاربرد ها ی گاز استیلن
‏1.‏استفاده از گاز استیلن در سنتز مواد شیمیائی بویژه پلاستیک
‏2.‏استفاده از گاز استیلن در چراغ های روشنائی خیابان ها در سالیان دور
‏3.‏استفاده از گاز استیلن در جوشکاری و برش فلزات
‏4.‏استفاده از گاز استیلن با خلوص بالا در آزمایشگاه ها و مراکز تحقیقاتی ( دستگاه جذب اتمی (‏A.A‏) )‏
‏5.‏استفاده از گاز استیلن در کربنیزه کردن فولاد
‏6.‏استفاده از گاز استیلن در تولید اکسی استیلن

 

اطلاعات ایمنی گاز استیلن
گاز استیلن با توجه به ساختار شیمیایی غیر اشباعی که دارد به شدت ناپایدار بوده و با کمترین تماس با ‏اکسیژن به سرعت مشتعل می شود لذا جهت کنترل این گاز و کاهش خطرات گاز استیلن معمولا در مخازنی ‏که دارای مواد متخلخل و استون می باشد نگهداری می شود . ‏
در انبارش و نگهداری سیلندرهای گاز استیلن می بایست نهایت دقت و توجه را  داشت و سیلندرهای گاز ‏استیلن را در مکانی خنک و دارای تهویه مناسب و به دور از هرگونه مواد شیمیائی قلیائی و اسیدی و همچنین ‏و به دور از  سیلندرهای اکسید کننده مثل اکسیژن و گاز نیتروس اکساید قرار داد.‏

 

فروش گاز استیلن
گاز استیلن آزمایشگاهی وارداتی است و در سیلندرهای درز دار 40 لیتری که حاوی 12 پوند گاز استیلن ‏می باشند به فروش می رسد .‏

گاز استیلن با خلوص 99.6%  گرید 2.6  و با انام تجاری استیلن دستگاه جذب اتمی یا ‏A.A‏ به فروش می ‏رسد.‏

 

استاندارد رنگ سیلندر گاز استیلن
‏بر اساس استاندار BS EN1089 و آخرین ویرایش استاندارد ملی 712  سیلندرهای استیلن می بایست به رنگ عنابیباشد.

استاندارد شیر سیلندر گاز استیلن
سیلندرهای گاز استیلن   بدلیل آتش زا بودن  می بایست دارای شیر چپ گرد می باشد . ‏
شیر سیلندرهای استیلن معمولا ‏DIN1‎‏ و یا ‏BS4‎‏ می باشد.‏

 

  • آرش صالحی