امروزه برای زیبایی و جذابیت کف خانه ها بیشتر از کفپوش های لمینت و پارکت استفاده می شود. هر کدام از این کفپوش ها جذابیت و زیبایی خاص خودشان را دارند. در ادامه این مطلب با تفاوت پارکت و لمینت بیشتر آشنا می شوید تا به هنگام خرید بهتر تصمیم بگیرید که کدام نوع برای منزل شما مناسب تر است.
کفپوش چوبی (پارکت) چیست؟
پارکت (در زبان فرانسوی: Parquet) شاید جذابترین کفپوشی است که تاکنون مورد استفاده قرار گرفته چرا که از چوب طبیعی ساخته شده است. لذتی که قدم گذاشتن روی کفپوش چوبی طبیعی ایجاد میکند بر کسی پوشیده نیست. برای تولید پارکتها فرآیند خاصی انجام نمیشود. چوب درختان را برش زده و به قطعات و الوارهای کوچکتر تبدیل میکنند. این قطعات کوچکتر را بسته به سبک مورد نظر و انتخاب طراح و صاحب ملک، کنار هم قرار میدهند و با چسبهای مخصوصی به کف خانه میچسبانند. پس از چسباندن قطعات پارکت به کف، ۲۴ ساعت به آن زمان میدهند تا در جای خود ثابت شود. پس از آن به اصطلاح مرحله پرداخت میرسد که در این مرحله روی کل سطح پارکت شده را ساب زده و سپس آن را با لاک مخصوصی میپوشانند. این کار باعث جذابیت بیشتر ظاهر کفپوش چوبی و همچنین دوام بیشتر آن میشود. تفاوت رنگ و قیمت پارکتها در اصل در نوع درختی است که چوب پارکتها از آن تهیه شده است.
پارکت در عین حال که بسیار زیبا و جذاب است، معایبی نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم. پارکت کفپوش لوکس و گرانقیمتی محسوب میشود. چرا که در آن از چوب صددرصد طبیعی استفاده شده است. پارکت کفپوشی بود که در اواخر قرن هفدهم میلادی باب شد و همه کس از آن استفاده نمیکرد و اشرافزادگان و طبقه مرفه جامعه از آن در منازل خود بهره میبردند.
از قیمت بالای کفپوش پارکت که بگذریم، دوام و مقاومت پارکت نیز نسبت به سایر کفپوشها پایینتر است. پارکت در مقابل رطوبت اصلا مقاوم نیست و چون از جنس چوب است، به سرعت باد میکند و زیبایی خود را از دست میدهد. لذا برای جاهای مرطوب مثل آشپزخانه اصلا توصیه نمیشود. همچنین پارکت در برابر ضربه و اجسام نوکتیز مقاومت کمی دارد و خط و خش میافتد. برای همین هر چند وقت یکبار (حدودا ۲ الی ۳ سال یکبار) لازم است سطح پارکت مجدد ساب و لاک بخورد تا جلا و زیبایی خود را به دست آورد.
مزایای پارکت: زیبایی و حس خوب طبیعت، فضایی گرم و جذاب، سازگار با محیط زیست
معایب پارکت: دوام و مقاومت کمتر و قیمت بیشتر نسبت به سایر کفپوشها، زمانبر بودن نصب، استفاده از چسب در نصب
پارکت هماکنون در بازار خواهان کمتری دارد و بیشتر مناسب دکوراسیونهای داخلی لوکس است.
کفپوش پارکت لمینت چیست؟
کفپوش لمینت (در زبان انگلیسی: Laminate) که در بازار به پارکت لمینت نیز معروف است، نوعی کفپوش است که در ظاهر بسیار شبیه به پارکت است ولی در ساختار بسیار متفاوت است. لمینتها از چهار لایهی اصلی تشکیل شدهاند:
۱. لایه رویی یک لایه محافظ و ضد خش است که از سطح لمینت در برابر ضربه و اجسام نوکتیز مقاومت میکند. این درجه مقاومت با عدد AC (مخفف Abrasion Criteria به معنای مقاومت سایشی) مشخص میشود. هرچه این عدد بالاتر باشد، لمینت در برابر خط و خش مقاومتر است.
۲. لایه دوم که لایه طرح نام دارد و تصویری از چوب است. درست است. در اصل لمینت طرحی از چوب است که البته در آن از چوب هم استفاده شده است.
۳. لایه سوم لایه فشردهای از HDF است. اچدیاف یا همان تخته فیبر متراکم (HDF (High Density Fiberboard نوعی تخته فیبر است که از برادههای چوب و خمیر چوب ساخته شده است. چگالی اچدیاف لمینتها تایین کننده کیفیت و سختی آنهاست که ارتباط مستقیم با مقاومت سایشی نیز دارد.
۴. لایه زیرین که لایه بالانس نیز به آن گفته میشود، جهت ایجاد توازن و عدم قوس پذیری تخته مورد استفاده قرار میگیرد.
همانطور که گفته شد کفپوشهای لمینت مستقیما از چوب درختان تهیه نمیشوند. این یک مزیت برای لمینتها محسوب میشود چرا که برای تولید آنها دیگر نیازی به قطع درختان وجود ندارد. استفاده از لایهی محافظ و همچنین لایهی مغزی فشرده در لمینتها باعث تولید کفپوشی بسیار مقاوم نسبت به پارکت شده است که در عین زیبایی، مقاومت بسیاری نیز دارد. البته میتوان گفت مقاومت کفپوش لمینت در برابر آب صددرصد نیست و بهتر است در فضاهایی که احتمال ریزش آب وجود دارد (مانند آشپزخانه) از آنها استفاده نشود. امروزه لمینت یکی از محبوبترین کفپوشها است و به واسطهی مزایایی که نسبت به پارکت چوبی دارد، تبدیل به یکی از بهترین انتخابها شده است.
نصب کفپوش لمینت نیز بسیار آسان و با پارکت متفاوت است. همانطور که گفتیم پارکتها برای نصب نیاز به چسب مخصوص دارند اما لمینتها نیاز به هیچ مادهای ندارند و با داشتن ویژگی چفت شدن آنها کنار هم (که به آن اصطلاحا کلیک میگویند) نصب بسیار آسان و سریعی دارند. در نتیجه به کف ساختمان آسیبی نمیرسانند و همچنین پس از مدتی استفاده و در صورت نیاز قابلیت جمع کردن و نصب در محل دیگر را دارا هستند. از این رو اگر کمی دانش فنی داشته باشید، میتوانید منزل یا محل کار خود را خودتان لمینت کنید!
مزایای کفپوش لمینت: نصب سریع و آسان، مقاومت بالا، عدم نیاز به چسب، ظاهری مانند پارکت، تنوع زیاد، قیمت مناسب
معایب کفپوش لمینت: ضد آب نبودن صددرصدی و جذب رطوبت