برای آشنایی با انواع سقف بتنی در ابتدا باید با انوع سقف ها و یا به عبارتی کف ها آشنا شد . همانطور که می دانیم در ساختمان ها کف هر طبقه سقف طبقه ای دیگر را تشکیل می دهد . کف سازی ساختمان ها از نظر تقسیم بار به دو نوع یک طرفه ( بار در یک جهت توزیع می شود .) و دو طرفه ( بار در دو جهت توزیع می شود .) تقسیم می شود و آنها بارهای وارده را به تیر و ستون های مربوطه و آنجا به فونداسیون سازه منتفل می کنند .
انواع سقف های مورد استفاده در ساختمان چگونه است؟
سقف طاق ضربی ، تیرچه بلوک ، سقف کامپوزیت ، سقف مرکب و دال بتنی از انواع سقف های به کار رفته در ساختمان های امروزی محسوب می شود که بنا به مواد و مصالح به کار رفته بعضی از آنها می توانند از انواع سقف بتنی نیز شمرده شوند .
سقف تیرچه بلوک چیست؟
سقف تیرچه بلوک از پرکاربرد ترین سقف های امروزی در ایران محسوب می شود . این سقف از ترکیب تیرچه و بلوک تشکیل می شود که بلوک ها می توانند از نوع بلوک سیمانی ، بلوک سفالی و یا بلوک یونولیتی باشند .
مزایا و معایب سقف تیرچه بلوک چیست ؟
از محاسن سقف تیرچه بلوک می توان به صلبیت مناسب آن ، عدم لرزش ، سهولت اجرا و مقرون به صرفه اقتصادی بودن آن اشاره کرد . البته که اگر بلوک یونولیتی به جای بلوک های سیمانی به کار رود ؛ وزن سقف کاهش می یابد و این نیز به نفع سازه می باشد . اما در عین حال به علت معایب سقف تیرچه بلوک توصیه می شود که امروزه دیگر کمتر از آن در ساخت و ساز های نوین استفاده شود و انواع سقف بتنی را جایگزین آن کرد .
سقف مرکب چه محاسنی دارد؟
سقف مرکب چه محاسنی دارد؟
سقف مرکب از انواع سقف بتنی محسوب می شود که عرش فولادی و یا دال عرشه را نیز از جمله آن حساب می شوند . همان طور که از نام سقف مرکب مشخص است ؛ این سقف ترکیبی از تیر های فولادی و دال بتنی می باشد که تفاوت در نوع قالب و قالب بندی و … سبب ایجاد سقف های مرکب مختلفی می شود . صلبیت مناسب ، سبکی و نمای مناسب از جمله محاسن سقف مرکب به شمار می آید . البته که هزینه قالب بندی این نوع سقف ها زیاد می باشد .
کاربرد دال بتنی چیست؟
دال المانی صفحه ای است که در سقف ها ، کف ها و فونداسیون استفاده می شود و بار های نرمال وارده به سطحشان را تحمل می کنند . دال بتنی طیف وسیعی از انواع سقف بتنی را شامل می شود که می تواند سیستم انتقال بار یک طرفه و یا دو طرفه داشته باشد . در ساخت آنها همانند ستون و تیر بتنی از بتن مسلح همراه با میلگرد استفاده می شود . دال های بتنی خود نیز به چندین نوع تقسیم می شوند .
چه نوع دال بتنی عمدتا در ساخت و ساز ها استفاده می شود ؟
دال تیرچه یک طرفه ، دال تخت ، دال وافل ، دال مجوف و دال پیش ساخته از پرکاربرد ترین نوع دال های به کار رفته در ساخت و ساز ها به شمار می آیند .
مزایا و معایب دال های بتنی چیست ؟
مزایا و معایب دال های بتنی چیست ؟
هر کدام از این دال ها دارای معایب و مزایایی هستند ؛ از این رو کاربرد مخصوص خود را دارند و با توجه به خصوصیات پروژه ها انتخاب می شوند . برای مثال حجم مصرفی بتن در دال مجوف کاهش می یابد اما از سوی دیگر اجرای آن سخت می باشد . دال وافل نیز به سبب سازگاری با جنبه های معماری ساختمان ، ایجاد نمایی جذاب از بتن در معرض دید ، کاهش وزن در مقایسه با دیگر دال ها و … مورد استفاده مهندسان می باشد ؛ در عین حال به علت سبکی در مقایسه با انواع سقف بتنی برای مناطق بادخور مناسب نمی باشد .
مهمترین ویژگی سقف بتنی پیش ساخته
سیستم های سقف بتنی پیش ساخته در واقع المان های بتنی می باشند که معمولا در یک کارگاه ساختمانی ساخته شده اند و به سایت ساخت و ساز حمل و بر روی سازه سوار می شوند . مهم ترین مزیت سقف های بتنی پیش ساخته افزایش کارایی و کنترل کیفی بالاتر آنها می باشد . سقف بتنی پیش ساخته از انواع سقف بتنی است که می توان در دهانه های بزرگ (تا ۱۵ متر) هم از آنها استفاده کرد . البته که هزینه حمل و نقل اینگونه سقف های بتنی را نیز باید در محاسبات پروژه در نظر گرفت ؛ زیرا از عمده هزینه های آن می باشد و ممکن است موجب این شود که سقف بتنی پیش ساخته مقرون به صرفه نباشد .
منبع: کاربرد دال بتنی چیست؟
- ۹۹/۰۴/۲۸