مجله صنعتی

مجله ای در مورد صنعت های مختلف

مجله صنعتی

مجله ای در مورد صنعت های مختلف

این مجله مطالب و مقالات را در مورد صنعت با شما به اشتراک می گذارد

۴ مطلب در آبان ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

نکاتی که هنگام استفاده از گاز استیلن در جوشکاری باید رعایت شود

تاریخچه کشف گاز  استیلن

تاریخچه کشف گاز استیلن به سال 1836 بر می گردد. کاشف این گاز فردی به نام ادمون دِیوی بود و این کشف را به صورتت اتفاقی انجام داد. با حرارات دادن پتاسیم کربنات با کربن در دمای بالا ماده ای که امروزه به نام پتاسیم کاربید می شناسیم، تولید می شود. در ان زمان از واکنش این ماده با آب گاز جدیدی تولید شد. این گاز در سال 1860 توسط شیمیدان فرانسوی مارسلین برتولت نیز دوباره کشف گردید و وی نام استیلن را بر این گاز جدید نهاد. اما در محاسبه ی جرم اتمی آن اشتباه کرد. زیرا دانشمندان ان زمان جرم کربن را به جای 12، 6 در نظر می گرفتند.

در ادامه با توضیح کاربرد های این گاز مانند کاربرد گاز استیلن در جوشکاری به این موضوع نیز می پردازیم که گاز استیلن چگونه تولید می شود؟

گاز استیلن چیست؟

استیلن نوعی ترکیب شیمیایی با فرمول C2H2 است. استیلن یک هیدروکربن و در واقع ساده ترین عضو گروه آلکین است. ویژگی های گاز استیلن چیست ؟ استیلن رنگ ندارد و به میزان زیادی به عنوان سوخت و در واکنش های شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. در حالت خالص نا پایدار است و بویی ندارد. اما استیلن صنعتی به دلیل وجود برخی از ناخالصی ها بو دارد.

به عنوان عضوی از گروه آلکین، استیلن نوعی هیدروکربن غیر اشباع بع شمار می رود که در آن دو اتم کربن با پیوند سه گانه به هم متصل شده اند و زاویه پیوند ها 180 درجه پیش بینی می شود.

نکات ایمنی هنگام استفاده از گاز استیلن در جوشکاری

یکی از رایج ترین موارد کاربرد گاز استیلن چیست ؟ از گاز استیلن در جوشکاری استفاده می شود. در واقع جوشکاری با گاز استیلن و اکسیژن یکی از ابتدایی ترین روش های جوشکاری معمول در قطعات است. درجه حرارت شعله تاثیر زیدی بر کیفیت شعله دارد به همین دلیل تنظیم کامل استیلن و اکسیژن برای ایجاد شعله با حرارت بالا الزامی است. گاز استیلن در جوشکاری باید با اکسیژن خالص بسوزد نه با هوا.

محل جوشکاری و محل قرار گیری کپسول ها باید حد اقل 14 متر از هم فاصله داشته باشند تا امکان آتش سوزی نباشد.

کپسول حاوی استیلن به هیچ وجه نباید روی زمین غلتانده شود و باید دور از حرارت باشد. زیرا استیلن بر اثر حرارت تجزیه می شودو فشار درون کپسول نیز بالا رفته و خطر انفجار خواهد داشت.

اطلاعات فنی گاز استیلن

جرم مولی استیلن حدود 26 گرم بر مول، چگالی آنحدود 1 گرم بر لیتر، نقطه ذوب آن 80-  درجه سلسیوس و فشار بخار ان در 20 درجه سلسیوس حدود 44 اتمسفر است. این گاز کمی در آب انحلال پذیری دارد و ساختار مولکول های آن خطی است.

گاز استیلن چگونه تولید می شود؟

برای اینکه استیلن را در کاربرد های مختلف مانند گاز استیلن در جوشکاری مورد استفاده قرار دهند، روش های مقرون به صرفه ای برای تولید ان وجود دارد.  ماده ی خام لازم برای تولید استیلن، سنگ آهک یا همان کربنات کلسیم و زغال سنگ است.

واکنشهای استیلن چیست؟

ابتدا اکسید کلسیم را از حرارت دادن کلسیم کربنات به دست می آورند و زغال سنگ را نیز به کک مبدل می کنند. با واکنش اکسید کلسیم و کک نتیجتاً مونوکسید کربن و کلسیم کاربید تولید می شود که از واکنش با آی استیلن و کلسیم هیدروکسید را تولید خواهد کرد. از سوخت ناقص متان با اکسیژن و یا کراکینگ هیدروکربن ها نیز می توان این گاز را تهیه نمود. پس از آن گاز استیلن در جوشکاری و دیگر کاربرد ها مورد استفاده قرار می گیرد.

خطراتی که گاز استیلن به همراه دارد

استیلن گازی آتشگیر است و باید در انبارداری و هنگام استفاده از آن احتیاط لازم را به عمل آورد. رگولاتور های نصب شده روی کپسول های این گاز باید سالم باشند و به درستی عمل کنند.

در هنگام استفاده از گاز استیلن در جوشکاری باید دقت شود پوشش عایق کابل های برق سالم باشند و از ابزار جوشکاری صدمه دیده برای آن استفاده نشود.

کارگران جوشکاری باید در برابر اشعه ی حاصل از سوختن استیلن با اکسیژن توسط لباس و عینک مخصوص محافظت شوند. ضمناً باید مراقب پارگی های احتمالی و سوختگی در شلنگ های انتقال گاز نیز بود.

استاندارد رنگ سیلندر گاز استیلن

برای رنگ سیلندر ها و کپسول های گازی استاندارد هایی وجود دارد. این رنگ ها مشخص کننده ی خطرات احتمالی و کمک کننده برای تشخیص گاز داخل کپسول ها هستند. با توجه به کاربرد گاز درون کپسول در زمینه های صنعتی، آزمایشگاهی و یا طبی رنگ کپسول ها متفاوت خواهد بود.

رنگ کپسول گاز استیلن برای کاربرد آزمایشگاهی قرمز تیره مال به بنفش است و در کاربرد های صنعتی مثلا گاز استیلن در جوشکاری رنگ کپسول زرد است.

منابع استیلن

همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، استیلن را از منابع مختلفی می توان استحصال کرد برای مثال کراکینگ هیدروکربن ها و سوخت ناقص متان از جمله این منابع هستند. سنگ آهک و زغال سنگ تبدیل شده به زغال کک نیز برای تولید استیلن مورداستفاده قرار می گیرند.

منبع : آنچه که باید در هنگام جوشکاری با گاز استیلن رعایت کنیم

  • آرش صالحی
  • ۰
  • ۰

خیلی راحت از اسم چوب پلاست میتوان دریافت که این متریال صنعتی در واقع ترکیبی از الیاف چوب و پلاستیکهای بازیافتی است که شباهت بسیار زیادی به چوب طبیعی دارد، چوب پلاستیکی!

ترمووود در واقع چوبهای طبیعی فرآوری شده با مکانیزمهای حرارتی پیشرفته است که ماندگاری و استحکام بیشتری نسبت به سایر چوبها دارند.

احتمالا باید کنجکاو شده باشید که چرا اغلب نام ترمووود و چوب پلاست را با هم میشنویم؟ بدون شک این مسئله به ویژگیهای مشابه و مزیتهای این دو متریال مربوط میشود.

 چوب پلاست و ترمووود، چه مزیت هایی دارند؟

در ادامه برخی از ویژگی های چوب پلاست و ویژگی های ترمووود را به شما معرفی مینماید:

  • کم وزنی و سبکی از مشخصات ترمووود و چوب پلاست میباشد
  • هر دو متریال نسبت به رطوبت مقاومند
  • هر دو متریال در مقابل تغییرات شرایط آب و هوایی مقاوم میباشند
  • هر دو متریال در مقابل حشرات و انواع قارچها مقاوم هستند
  • عایق بودن در برابر صدا نیز از خواص چوب پلاست و  ترموود است
  • هر دو متریال در مقابل حرارت مقاوم بوده و کند سوز هستد به نوعی میتوان گفت که چوب پلاست و ترمووود ضد حریق میباشند

 اجرای چوب پلاست یا ترمووود، کدوم بهتره؟

وقتی صحبت از انتخاب و مقایسه چوب پلاست و ترمووود به میان می آید، بدون شک باید از ویژگیهای منحصر به فرد هر متریال و بررسی معایب آنها سخن گفت.

ما فکر میکنیم که اصلیترین ویژگی چوب پلاست را میتوان دوستی با محیط زیست دانست. چرا؟ چون پلاستیکهای بازیافتی به جای رها شدن در طبیعت و یا سوختن و آلوده نمودن محیط زیست، تبدیل به یک متریال بسیار پرکاربرد و محبوب میشوند که تا سالهای سال قابل استفاده و بازیافت هستند و این مسئله برای طرفداران محیط زیست بسیار حائز اهمیت است.

 درباره ترمووود چطور؟ اصلیترین ویژگی ترمووود همان با دوام و طبیعی بودن آن است. هنوز هم خیلیها علیرغم دوستی با محیط زیست باز هم نمیخواهند که مصنوعات صنعتی را جایگزین متریالهای طبیعی و سنتی کنند. آنها ترجیح میدهند تا حس و حال چوب را علاوه بر ظاهرش تمام و کمال داشته باشند. و چه متریالی بهتر از ترمووود میتواند نیاز این افراد را تامین کند؟

به نظر ما مهمترین تفاوت ترمووود و چوب پلاست در این دو ویژگی خلاصه میشود.

در ادامه به برخی تفاوتها و معایب چوب پلاستیک و ترمووود نیز اشاره میکند:

معایب چوب پلاست:

متریال چوب پلاست نسبت به چوب در مقابل دما حساستر است

برخی از انواع وود پلاست (پلیپروپلین) برای استفاده در زمان بارش و مناطق مرطوب مناسب نیستند و ممکن است تغییر حالت بدهند

معایب ترمووود:

قیمت ترمووود نسبت به قیمت چوب پلاست گرانتر است (ولی ارزشش را دارد!)

قطع درختان و تخریب جنگلها برای تولید محصولات ترمووود

اجرای ترمووود برای ساخت سازه های گرد و منحنی مناسب نیست

 چه کسانی به سراغ استفاده از متریالهای چوب پلاست و ترمووود میروند؟

یکی دیگر از ویژگیهای منحصر به فرد هر دو متریال چوب پلاست و ترمووود در واقع همه پسند بودن آنهاست. به این معنی که هم لوکس پسندها، هم مدرن پسندها و هم طرفداران دکوراسیون سنتی و چوبی هر یک به نوعی از این دو متریال جذاب و دوستداشتنی استفاده میکنند.

انواع مدل چوب پلاست جدید و ترموود با طرحها و رنگهای متنوع باعث شده است که کاربرد این دو متریال در معماری بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.

کاربردهای چوب پلاست و ترمووود ، از طراحی نما تا دکوراسیون داخلی چوب پلاست و ترمووود در طراحی نما و طراحی داخلی ساختمان ها، محوطه سازی و به طور کلی معماری کاربردهای گستردهای دارند. به عنوان مثال یکی از کاربردهای بسیار چشم نواز چوب پلاست متریال دور استخر در ویلاهای لوکس و لاکچری است (چوب پلاست استخر)

  • آرش صالحی
  • ۰
  • ۰

نکات قابل توجه هلیوم

هلیوم تقریباً 0.0005٪ حجم جو زمین را تشکیل می دهد و بنابراین بسیار نادر در نظر گرفته می شود.نکات قابل توجه هلیوم بسیار زیاد است که اکنون به برخی از آنها می پردازیم. هلیوم تنها عنصر شناخته شده ای است که در دمای صفر مطلق، تحت فشار طبیعی در حالت مایع باقی می ماند. هشت ایزوتوپ هلیوم وجود دارد، اما تنها دو تا از آنها پایدار و فراوان اند. منشأ هلیوم به فروپاشی عناصر رادیواکتیو موجود در سنگ ها برمی گردد. متاسفانه هلیوم طبیعی بسیار کمی بر روی زمین وجود دارد. هلیوم به قدری سبک است که از زمان شکل گیری زمین به جو رفته است. هلیوم را می توان با مایع کردن از جو جدا کرد، اما این فرآیند گران تمام می شود. چنانچه گفته شد منبع گاز هلیوم در تانزانیا اینک حاشیه امنی را در رابطه با این ماده مهم به وجود آورده است

کشف هلیوم

سر ویلیام رمزی (Ramsey) در سال 1895 و زمانی که ترکیب ماده اورانیت کلویت (کلویت کانی پرتوزای اورانیوم است) را با اسیدهای معدنی آزمایش می کرد، هلیوم را بر روی زمین پیدا کرد. همزمان دو دانشمند به نام های لانگلی و کلو (Cleve) هم به طور مستقل هلیوم را کشف کردند.

کاربرد و ویژگی های هلیوم

هلیوم دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است که در بسیاری از موارد به آن احتیاج پیدا می کنیم. این ویژگی‌های هلیوم عبارتند از: نقطه ی جوش، چگالی و حل‌شوندگی پایین، رسانش گرمایی بالا و واکنش ناپذیر بودن آن. هلیوم دارای منبع تجدید ناپذیر است و با آزاد شدن آن به اتمسفر دیگر امکان بازیابی آن وجود ندارد. در حال حاضر عمر منابع هلیوم به ذخایر گاز طبیعی وابسته است و پیش‌بینی می‌شود بهای هلیوم در آینده همچنان سیر صعودی داشته باشد. از سال ۲۰۰۸ میزان تولید هلیوم، ۳۲ میلیون کیلوگرم یا ۱۹۳ میلیون مترمکعب در سال بوده‌است که بیشترین کاربرد آن (نزدیک به ۲۲ درصد کل در سال ۲۰۰۸) در کاربردهای سردکننده به ویژه در آهن‌ربای ابررسانا و دیگر کاربردهای مهم آن (۷۸ درصد کل در سال ۱۹۹۶) برای ایجاد فشار، هوای پیرامونی کنترل شده و جوشکاری بوده‌است. هلیوم کاربردهای تحقیقاتی و پزشکی مهمی دارد. هلیوم در فناوری ام آر آی و کمک به تنفس نوزادان نارس مورد استفاده قرار می گیرد. هلیوم مایع در آهن رباهای غول آسای فوق سرد به کار می رود.

تاثیرات هلیوم در زندگی روزمره

جالب است بدانیم که کاربرد گاز هلیوم در زندگی روزمره ی ما بسیار زیاد است و ما هر روز شاهد تاثیرات این گاز بر زندگی افراد هستیم. استفاده از این گاز ها در بادکنک ها و بالون های جشن های تولد و مهمانی ها، استفاده از آن در صنعت جوشکاری، استفاده از آن برای غواصان، استفاده از آن در ام آر آی و صنایع مرتبط با علم پزشکی و … از جمله کاربردهای مهم هلیوم است که توانسته به اثبات برساند که وجود این گاز نجیب در زندگی واجب است و باید به فکر حفظ منابع آن بود و برای کمبود احتمالی آن در آینده راه چاره ای اندیشید .

استفاده از گاز هلیوم در جراحی عمل قلب باز

از هلیوم در جراحی های عمل قلب باز نیز استفاده می شود، ترکیب هلیوم با اکسیژن می تواند برای ریه شرایط مناسبی که در این جراحی نیاز است را پدید آورد .

استفاده از گاز هلیوم در جوشکاری ها

در جوشکاری ها از گاز هلیوم به عنوان یک محافظ در فضا استفاده می کنند. وجود یک گاز بی اثر در فضا به هنگام جوشکاری می تواند محافظی باشد برای فلز های داغ در برابر اکسیداسیون و دیگر عکس العمل هایی ست که احتمال به وجود آمدن آن در دمای بالا موجود است. این قابلیت حفاظتی هلیوم توانسته این عنصر را در جوشکاری محبوب نماید .

استفاده ی هلیوم برای غواصان

و اما باید بدانیم که کاربرد کپسول گاز هلیوم در غواصی چیست. هلیوم می تواند جایگزینی برای گازهای ترکیبی مورد استفاده غواصان باشد. استفاده از هلیوم در این گازهای ترکیبی به غواصان اجازه می دهد تا به  که به عمق بیشتری از دریاها و اقیانوس ها برسند بدون اینکه تاثیری منفی در سیستم عصبی مرکزی آنها صورت گیرد. اگر از هلیوم در گازهای ترکیبی مرتبط با غواصان استفاده نشود، فشار های زیادی بر غواصان در عمق های زیاد وارد می شود که به این موقعیت  “the bends ” می گویند .

نقش هلیوم در ماشین سازی

هلیوم ها نقش بزرگ و اساسی در ایمنی وسایل نقلیه دارند. از هلیوم برای پر کردن ایربگ های ایمنی موجود در وسایل نقلیه استفاده می شود. این کاربرد هلیوم توانسته بر اهمیت این گاز بی افزاید.

نظر داشمندان در مورد هلیوم

در سال 2012، دانشمندان هشدار دادند که ذخیره هلیوم روی زمین به میزان خطرناکی کم شده است و باید برخی از کاربردهای تجاری بیهوده آن مانند استفاده در بالن ها ممنوع شود. دانشمندان در سال 1986 پیشنهاد دادند که هلیوم بر روی ماه کاوش شود.

هلیوم چیست ؟

واژه ی هلیوم از از لغت یونانی (helios) به معنی خورشید گرفته شده است. هلیوم گازی بی مزه، بی رنگ و بی بو است که بعد از هیدروژن می توان آن را فراوان ترین عنصر جهان نامید. این گاز در عنصرهای شیمیایی جز خانواده گازهای نجیب دسته بندی می شود. 5 عضو دیگر این خانواده نئون، آرگون، کریپتون، زنون و رادون هستند. قابلیت های هلیوم توانسته این گاز را برای ما پر اهمیت کند. لازم به ذکر است که هلیوم در برخی موارد و صنایع  هیچ جایگزینی ندارد. خاصیت های انحصاری این گاز که در گاز های دیگر مشاهده نمی شود وجود هلیوم را برای ما حیاتی سازد. هلیوم 24 درصد از حجم کلی جهان را تشکیل می دهد و دومین عنصر به وفور یافته شده در جهان است. این گاز نجیب توانسته است به عنوان دومین عنصر سبک در جهان شناخته شود. اما باید دانست که مقادیر زیاد این گاز در جهان به این معنی نیست که در زمین هم این گاز به وفور یافت خواهد شد .

مزیت استفاده از هلیوم نسبت به هیدروژن چیست ؟

اکنون می پردازیم به توضیحی مختصر درباره فرق گاز هلیوم با هیدروژن چیست؟ از آنجایی که میزان شناوری هیدروژن 7 درصد بیشتر از هلیوم است. درصد ریسک در معرض آتش قرار گرفتن آن بیشتر از هلیوم می باشد. در نتیجه در برخی موارد هلیوم می تواند جایگزینی بهتر نسبت به هیدروژن باشد و این ویژگی هلیوم می تواند از نکات قابل توجه هلیوم هلیوم شمرده شود .

نقطه ی جوش و نقطه ی ذوب هلیوم چگونه است ؟

هلیوم جز عناصری ست که دارای پایین ترین نقطه ی جوش و همچنین پایین ترین نقطه ی ذوب است، نقطه ی جوش و نقطه ی ذوب گاز هلیوم در دمای صفر مطلق صورت می گیرد

خطر تنفس هلیوم

در زمان های قدیم شایعه ای وجود داشت که تنفس کردن هلیوم می تواند  باعث کشته شدن سلول های مغز شود، خوشبختانه باید گفت که هلیوم تاثیری بر سلول های مغز نخواهد داشت ولی در نهایت تنفس هلیوم می تواند باعث مرگ شما شود، چراکه تنفس مقداری  از این گاز ( هرچند مقدار کم) سبب می شود که اکسیژن لازم به بدن شما نرسد و این کمبود اکسیژن می تواند در نهایت سبب مرگ شما شود .

آیا هلیوم گازی انفجاری می باشد ؟

هلیوم یک گاز انفجاری نیست و قابل احتراق نمی باشد و نمی تواند سوزانده شود. باید دانست که هلیوم های مایع بسیار سرد می باشند و این سردی توانسته یک مزیت محسوب شود و کاربردهای فراوانی داشته باشد. گاز هلیوم یک گاز بی اثر است. تنها گازی که واکنش پذیری کمتری نسبت به هلیوم دارد گاز نئون است.

چرا بادکنک ها و بالن های هلیومی به سمت بالا حرکت می کنند ؟

دلیل حرکت بالن ها و بادکنک های هلیومی به سمت بالا این است که گاز هلیوم از هوا سبک تر می باشد. نیروی گرایشی زمین بر گاز های اطراف بالون ها و یا بادکنک ها که از لحاظ وزنی از هلیوم سنگین تر هستند بیشتر اثر می گذارد و آنها را به سمت پایین می کشند. این امر می تواند سبب شود که بادکنک ها و بالون های هلیومی به سمت بالا حرکت کنند و باعث شود افراد زیادی به تماشای این بالون ها و بادکنک ها نشینند و از تماشای آن لذت ببرند .

 بزرگترین فراهم کننده های گاز هلیوم کدام اند ؟

در حال حاضر ایالت متحده ی امریکا بزرگترین فراهم کننده گاز هلیوم در سراسر دنیا شناخته شده است. در حدود 78 درصد از نیاز کل دنیا به هلیوم را توانسته است پوشش دهد. طبق آمار به دست آمده امریکا در حدود بیش از 2.5 میلیارد فوت مکعب از هلیوم را تولید می نماید و مابقی هلیوم از شمال افریقا، خاورمیانه و روسیه تامین می شود. ذخایر موجود در امریکا و شمال افریقا و خاورمیانه و همچنین روسیه تا به امروز جوابگوی نیاز بشر به هلیوم بوده است. اما سوال پیش می آید که آیا در آینده نیز این نیاز ها می توانند توسط این قدرت ها تامین شود ؟

هلیوم طبیعی بسیار کمی بر روی زمین وجود دارد. هلیوم به قدری سبک است که از زمان شکل گیری زمین به جو رفته است. هلیومی که ما امروزه از آن استفاده تجاری می کنیم با جدا کردن آن از منابع دیگر تولید می شود.هلیوم را می توان با مایع کردن از جو جدا کرد، اما این فرآیند گران تمام می شود. چنان که گفته شد منبع گاز هلیوم در تانزانیا اینک حاشیه امنی را در رابطه با این ماده مهم به وجود آورده است.

مصرف هلیوم در جهان

چارت مصرف هلیوم در جهان

چارت مصرف هلیوم در جهان

اندازه مصرف هلیوم در جهان، کمترین میزان مصرف در جهان را آمرکای مرگزی دارد و بیشترین مصرف گاز هلیوم را آمریکای شمالی دارد.

هلیومی که امروزه مورد استفاده قرار می گیرد در واقع با جدا کردن آن از دیگر گازهای طبیعی از طریق تقطیر جزء به جزء تولید می شود.

هلیوم در واقع کمی سنگین تر از هیدروژن است اما این هلیوم است که برای ساخت اجسام «شناور» مورد استفاده قرار می گیرد دلیل اش این است که کار با آن از هیدروژن که قابلیت احتراق بسیار بالایی دارد ایمن تر است.

با توجه ویژگی های ایمن تر هلیوم، نیروی دریایی ایالات متحده در طول جنگ جهانی اول کشتی های با بالن های هلیوم را آزمایش کرد. این بالن ها باعث می شدند هواپیماهای دشمن مجبور به ارتفاع گرفتن شوند و دقت بمب های آنها کاهش می یافت.

در دهه 1920 ایالات متحده هلیم را ذخیره کرد و تا دهه 1990 که شروع به فروش آنها کرد، کنترل بزرگ ترین ذخیره هلیوم جهان در دست آمریکا بود.

هلیوم کاربرد های فراوانی دارد در ادامه به برخی از موارد استفاده ی هلیوم خواهیم پرداخت :

– از هلیوم مایع به عنوان یک ماده ی سرد کننده و خنک کننده در تحقیقات ابر رسانایی استفاده می شود .

– در فضا از هلیوم به عنوان یک خنک کننده برای ماهواره های فضایی استفاده می شود.

– برای تمیز کردن موتور های موشک ها نیز از این گاز استفاده می شود .

– از دیگر کاربرد های هلیوم می توان به سرد کردن اکسیژن توسط هلیوم برای قدرت دهی به فضاپیماهای آپولو اشاره کرد .

– این گاز می تواند به سرد کردن برخورد دهنده های هادرونی بزرگ کمک نماید .

– استفاده از هلیوم در ام آر آی .

– استفاده از هلوم در جوشکاری های بزرگ و کوچک

– و … .

فرار هلیوم از سطح زمین

مقدار کمی از هلیوم در زمین حاصل می شود، این گاز آنقدر سبک است که نیروی جاذبه ی زمین نمی تواند آن را در سطح زمین حفظ نماید این گاز در نهایت از سطح زمین فرار می کند. هلیوم نسبت به تمامی عناصر دیگر از شعاع اتمی کوچکتری برخوردار است (در حدود 0.2 نانومتر) که این کوچکی شعاع می تواند دلیلی بر عبور این عنصر از سطح های موجود در زمین باشد که در نهایت منجر به فرار این گاز از سطح زمین می شود و انسان ها نمی توانند از آن بهره برند .

هشدار آخر در خصوص استنشاق گاز هلیوم

در آخر باید تذکر داد استنشاق این گاز که امروزه در جشن های تولد و مهمانی ها بسیار مشاهده می شود می تواند در نهایت آسیب های جدی به سلامت افراد زند و حتی در مواردی موجب مرگ افراد شود. چرا که تراکم این گاز نسبت به هوای معمولی کمتر است و به هنگام وارد شدن گاز هلیوم به بدن اکسیژن کمتری وارد بدن می شود. این امر می تواند بسیار خطرناک باشد.در نتیجه لازم است به افرادی که نسبت  به عمل تغییر صدا بر اثر ورود این گاز به بدن علاقه مند هستند و این کار را به صورت مداوم در جشن ها و مهمانی ها تکرار می کنند هشدار دهیم که این عمل می تواند برای آنها عواقب جبران پذیری داشته باشد .

منبع : نکات قابل توجه هلیوم که باید دانست

  • آرش صالحی
  • ۰
  • ۰

امروزه برای زیبایی و جذابیت کف خانه ها بیشتر از کفپوش های لمینت و پارکت استفاده می شود. هر کدام از این کفپوش ها جذابیت و زیبایی خاص خودشان را دارند. در ادامه این مطلب با تفاوت پارکت و لمینت بیشتر آشنا می شوید تا به هنگام خرید بهتر تصمیم بگیرید که کدام نوع برای منزل شما مناسب تر است.

کفپوش چوبی (پارکت) چیست؟

پارکت (در زبان فرانسوی: Parquet) شاید جذاب‌ترین کفپوشی است که تاکنون مورد استفاده قرار گرفته چرا که از چوب طبیعی ساخته شده است. لذتی که قدم گذاشتن روی کفپوش چوبی طبیعی ایجاد می‌کند بر کسی پوشیده نیست. برای تولید پارکت‌ها فرآیند خاصی انجام نمی‌شود. چوب درختان را برش زده و به قطعات و الوارهای کوچکتر تبدیل می‌کنند. این قطعات کوچکتر را بسته به سبک مورد نظر و انتخاب طراح و صاحب ملک، کنار هم قرار می‌دهند و با چسب‌های مخصوصی به کف خانه می‌چسبانند. پس از چسباندن قطعات پارکت به کف، ۲۴ ساعت به آن زمان می‌دهند تا در جای خود ثابت شود. پس از آن به اصطلاح مرحله پرداخت می‌رسد که در این مرحله روی کل سطح پارکت شده را ساب زده و سپس آن را با لاک مخصوصی می‌پوشانند. این کار باعث جذابیت بیشتر ظاهر کفپوش چوبی و همچنین دوام بیشتر آن می‌شود. تفاوت رنگ و قیمت پارکت‌ها در اصل در نوع درختی است که چوب پارکت‌ها از آن تهیه شده است.

پارکت در عین حال که بسیار زیبا و جذاب است، معایبی نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم. پارکت کفپوش لوکس و گران‌قیمتی محسوب می‌شود. چرا که در آن از چوب صددرصد طبیعی استفاده شده است. پارکت کفپوشی بود که در اواخر قرن هفدهم میلادی باب شد و همه کس از آن استفاده نمی‌کرد و اشراف‌زادگان و طبقه مرفه جامعه از آن در منازل خود بهره می‌بردند.

 از قیمت بالای کفپوش پارکت که بگذریم، دوام و مقاومت پارکت نیز نسبت به سایر کفپوش‌ها پایین‌تر است. پارکت در مقابل رطوبت اصلا مقاوم نیست و چون از جنس چوب است، به سرعت باد می‌کند و زیبایی خود را از دست می‌دهد. لذا برای جاهای مرطوب مثل آشپزخانه اصلا توصیه نمی‌شود. همچنین پارکت در برابر ضربه و اجسام نوک‌تیز مقاومت کمی دارد و خط و خش می‌افتد. برای همین هر چند وقت یک‌بار (حدودا ۲ الی ۳ سال یک‌بار) لازم است سطح پارکت مجدد ساب و لاک بخورد تا جلا و زیبایی خود را به دست آورد.

مزایای پارکت: زیبایی و حس خوب طبیعت، فضایی گرم و جذاب، سازگار با محیط زیست

معایب پارکت: دوام و مقاومت کمتر و قیمت بیشتر نسبت به سایر کفپوش‌ها، زمان‌بر بودن نصب، استفاده از چسب در نصب

پارکت هم‌اکنون در بازار خواهان کمتری دارد و بیشتر مناسب دکوراسیون‌های داخلی لوکس است.

کفپوش پارکت لمینت چیست؟

کفپوش لمینت (در زبان انگلیسی: Laminate) که در بازار به پارکت لمینت نیز معروف است، نوعی کفپوش است که در ظاهر بسیار شبیه به پارکت است ولی در ساختار بسیار متفاوت است. لمینت‌ها از چهار لایه‌ی اصلی تشکیل شده‌اند:

 

۱. لایه رویی یک لایه محافظ و ضد خش است که از سطح لمینت در برابر ضربه و اجسام نوک‌تیز مقاومت می‌کند. این درجه مقاومت با عدد AC (مخفف Abrasion Criteria به معنای مقاومت سایشی) مشخص می‌شود. هرچه این عدد بالاتر باشد، لمینت در برابر خط و خش مقاومتر است.

۲. لایه دوم که لایه طرح نام دارد و تصویری از چوب است. درست است. در اصل لمینت طرحی از چوب است که البته در آن از چوب هم استفاده شده است.

۳. لایه سوم لایه فشرده‌ای از HDF است. اچ‌دی‌اف یا همان تخته فیبر متراکم (HDF (High Density Fiberboard نوعی تخته فیبر است که از براده‌های چوب و خمیر چوب ساخته شده است. چگالی اچ‌دی‌اف لمینت‌ها تایین کننده کیفیت و سختی آنهاست که ارتباط مستقیم با مقاومت سایشی نیز دارد.

۴. لایه زیرین که لایه بالانس نیز به آن گفته می‌شود، جهت ایجاد توازن و عدم قوس پذیری تخته مورد استفاده قرار می‌گیرد.

همانطور که گفته شد کفپوش‌های لمینت مستقیما از چوب درختان تهیه نمی‌شوند. این یک مزیت برای لمینت‌ها محسوب می‌شود چرا که برای تولید آنها دیگر نیازی به قطع درختان وجود ندارد. استفاده از لایه‌ی محافظ و همچنین لایه‌ی مغزی فشرده در لمینت‌ها باعث تولید کفپوشی بسیار مقاوم نسبت به پارکت شده است که در عین زیبایی، مقاومت بسیاری نیز دارد. البته می‌توان گفت مقاومت کفپوش لمینت در برابر آب صددرصد نیست و بهتر است در فضاهایی که احتمال ریزش آب وجود دارد (مانند آشپزخانه) از آنها استفاده نشود. امروزه لمینت یکی از محبوب‌ترین کفپوش‌ها است و به واسطه‌ی مزایایی که نسبت به پارکت چوبی دارد، تبدیل به یکی از بهترین انتخاب‌ها شده است.

 نصب کفپوش لمینت نیز بسیار آسان و با پارکت متفاوت است. همانطور که گفتیم پارکت‌ها برای نصب نیاز به چسب مخصوص دارند اما لمینت‌ها نیاز به هیچ ماده‌ای ندارند و با داشتن ویژگی چفت شدن آنها کنار هم (که به آن اصطلاحا کلیک می‌گویند) نصب بسیار آسان و سریعی دارند. در نتیجه به کف ساختمان آسیبی نمی‌رسانند و همچنین پس از مدتی استفاده و در صورت نیاز قابلیت جمع کردن و نصب در محل دیگر را دارا هستند. از این رو اگر کمی دانش فنی داشته باشید، می‌توانید منزل یا محل کار خود را خودتان لمینت کنید!

مزایای کفپوش لمینت: نصب سریع و آسان، مقاومت بالا، عدم نیاز به چسب، ظاهری مانند پارکت، تنوع زیاد، قیمت مناسب

معایب کفپوش لمینت: ضد آب نبودن صددرصدی و جذب رطوبت

  • آرش صالحی